Nederlands-Indië verlost!

We willen en mogen in dit jaar van “75 jaar bevrijding” niet voorbijgaan aan de verschrikkingen in ons Nederlands-Indië. Pas op 15 augustus 1945 werd Indië ontdaan van de gruwelijkheden van de Japanse bezetter. Dit gebeurde nadat de Verenigde Staten twee atoombommen hadden gegooid op Hiroshima (6 aug) en Nagasaki (9 aug). Kort daarna (op 15 augustus 1945) maakt de Japanse keizer Hirohito, de capitulatie bekend. Dit werd uitgezonden in een uitzending van Radio Herrijzend Nederland.

 

Hiermee kwam een eind aan de driejarige bezetting van Nederlands-Indië. Op 15 augustus wordt stil gestaan bij de slachtoffers van de gruwelijkheden tijdens Japanse bezetting: In het bijzonder de slachtoffers van de Jappenkampen, de ontberingen aan (onder andere) de Birma spoorweg maar ook de levens van onze maritieme strijdkrachten, personeel  van de Koninklijke Paketvaart-Maatschappij maar ook de Indonesische bevolking zelf en vele anderen die hier niet genoemd zijn. Allen waren slachtoffers…..

 

Informatie de foto’s:

Tekst is afkomstig uit een gedeelte van het manuscript van een overlevende uit een Jappenkamp in Noord-Celebes. “Yamada” is de gevreesde Japanse kampcommandant. Schaarse opnamen uit een van de leefomstandigheden in de Jappenkampen in Noord-Celebes. De tekeningen verbeelden de gedwongen onderdanigheid aan de Jappen. Tot slot de Japanse Minister van buitenlandse zaken, Mamoru Shigemitsu, tekent namens de Japanse regering het document van overgave aan boord van USS Missouri (BB-63).